Ga naar inhoud

Amana vriest/koelt niet goed


Ronald

Aanbevolen berichten

Ik heb een Amana koel/vries combinatie SXD522VE bouwjaar 2001. Altijd perfect gewerkt, ooit 1 keer een rubbertje vervangen.
Nu ineens geen goede koeling meer, vriesgedeelte vriest onderin wel, bovenin niet. Ventilator is niet kapot. Bovenop koelelement dike ijsvorming, ook thermostaat dik onder het ijs. Schakelijk ik het vriesgedeelte hoger, gebeurt er niets.
We hebben e.e.a. afgelopen week van onder tot bocen gereinigd. Iemand een advies? B.v.d.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste Ronald,

Heb je de koelvriescombinatie al helemaal uitgeschakeld en laten ontdooien? Het kan zijn dat door de ijsaanslag de thermostaat niet goed meer functioneert. Wanneer je hem 24 uur uit laat staan en daarna weer inschakelt zou dit kunnen helpen!

Een andere doe-het-zelf oplossing is om nog even de deurrubbers te controleren. Als deze zijn versleten komt er warme omgevingslucht in de koelkast, waardoor er ijsvorming ontstaat en dit de werking ontregelt. Je kan dit testen door alle lampen in de keuken uit te zetten en een zaklamp in de koelkast te leggen. Wanneer er licht door de deurrubbers naar buiten komt is dit een teken dat deze moeten worden vervangen.

Succes!
Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste Marvin, dank voor je reactie. Probleem is inmiddels opgelost dankzij een vriend met een technische knobbel en gouden handjes.
Er bleek vocht in de thermostaat te zijn gekomen, door bevriezing kwam de kunststof afdichting omhoog waardoor de bedrading is losgetrokken. Thermostaat doorgemeten, bleek in orde. Vervolgens schoongemaakt, bedrading vast gesoldeerd en volgestopt met kit. Dagje laten uitharden en combinatie weer aangezet. E.e.a. werkt perfect. Scheelt weer een paar honderd euri.

M.vr.gr., Ronald
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 jaren later...
Beste,

Wij hebben een amana koelkast met vrieselement type EBF25A. De frigo werkt niet goed meer in die zin dat het motortje telkens een paar seconden werkt en dan precies uitvalt, om daarna weer hetzelfde te doen. Dus 2 a 3 sec wel werkt om dan 1 tel uit te vallen. We hebben een ?specialist? laten komen (in België blijkt maar 1 bedrijf die herstellingen te doen) die even snel de frigo kwam open doen om ge zeggen dat het motortje niet werkt, even rond belde om te zeggen dat zen nieuw meer als 1000? kost.. weet iemand van jullie hier een oplossing voor?
Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...