Ga naar inhoud

Ariston Hotpoint koelvriescombi


Aanbevolen berichten

Hallo,
Ik heb een Ariston Hotpoint koel/vriescombinatie van nog geen 4 jaar oud. Van de zomer maakte hij ineens hele harde, knikkerachtige herrie bij het aanslaan. Volgens de monteur ijs in de ventilator, 2 dagen uit en dan zou het goed moeten zijn. Dit klopte. Echter nu sinds een week of 4 is hij ineens een stuk luidruchtiger en is er sprake van een andere soort ratel bij opening van de deur van de koelkast wanneer deze aangeslagen is. Dezelfde monteur is langsgeweest en zegt simpelweg; ijs in je ventilatoren. Weer een dag uit en het zou over zijn. Niet dus.. We hebben zelfs de hele vriezer ontdooit, er was een klein beetje ijsvorming. Echter lost dit het probleem niet op. Even voor de duidelijkheid, wat ik nu ervaar is: de koelkast slaat aan (gemiddeld een uur per keer, meerdere malen per dag. Ook als deze niet geopend is), hierbij is hij luidruchtige en klinkt er een zacht gerinkel, ook ratelt hij als de deur wordt open gedaan. Het ratelende geluid komt van de achterkant, tussen boven en midden. De rubbers sluiten goed, koelkast en vriezer werken goed. Heeft iemand enig idee wat dit kan zijn? Groet, Amanda
Link naar reactie
Delen op andere sites

Goedemorgen Amanda,

Een hard ratelend geluid wordt inderdaad vaak veroorzaakt door een blokkade bij de ventilator (vaak ijsvorming). Als het ontdooien en schoonmaken van de koelkast niet heeft geholpen, dan zou het wellicht ook te maken kunnen hebben met de stelpoten of de ruimte ten opzichte van de achterwand. Staat de koelkast helemaal waterpas? Of is hij kort geleden nog verplaatst / verschoven?
Link naar reactie
Delen op andere sites

Marvin, bedankt voor je reactie. De koelkast was niet verplaatst voordat hij dit geluid ging maken. En staat waterpas. Het harde ratelende geluid was ook inderdaad opgelost nadat we de koel-vriescombi 2 dagen uit hadden laten staan. Later ontstond dit geluid, zachter en andere ratel dan eerst. Echter zit dit geluid zit boven/midden in het koelgedeelte. Denk je dan nog dat het de ventilatoren zijn? Vanavond komt er een vriend met helpen, dan halen we de koelkast open aan de binnenkant, kijken of we daar iets zien. Ik zal het laten weten.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Sorry Marvin, helemaal vergeten te reageren. Na 2 uur bezig te zijn geweest om met alle voorzichtigheid het paneel uit de achterwand aan de binnenkant van de koelkast te halen, ben ik er, samen met een vriend, achter gekomen dat daar een klepje zit. Onder dit klepje (dus in de vriezer zeg maar) zit de ventilator, deze verspreid de koude lucht. Het klepje laat de koude lucht de koelkast binnen. Dus deze gaat open op het moment dat het te warm wordt en dicht wanneer het weer op temp is. Nu blijkt dat het stappenmotortje (??) de veroorzaker van het ratelende geluid is. En nu ik dit weet en het hoor, is het ook zo. Daar het geratel dus start als de deur op gedaan wordt, na een paar seconde stop (ook als de deur open blijft). Als de deur is, klinkt na heel even weer ditzelfde geratel voor dezelfde duur. Het enige frusterende nu is dat ik hier een monteur voor laat komen, ?70 neerleg, hij nergens naar kijkt en simpelweg ongeinteresseerd zegt: Tjah.. IJsvorming.. Zakt m'n broek van af.. Maar goed, dat is een ander verhaal. Haha! Het probleem is dus bekend, nog niet opgelost, maar ik weet wat het is. Zou je aanraden om dit onderdeel te (laten) vervangen?
Link naar reactie
Delen op andere sites

Geeft niks hoor. Ik was gewoon even benieuwd naar de uitkomst.

Wat je zegt is inderdaad zo. Slecht dat zo'n monteur dan niet verder kijkt en zich er een beetje gemakkelijk van af maakt. Wat betreft het onderdeeltje vervangen. Hmm, dat zou voor mij een beetje afhangen van de kosten hiervoor. Het geluid kan erg irritant zijn, maar verder kan het niet heel veel kwaad denk ik. De koelkast en het vriesgedeelte functioneren beiden nog gewoon naar behoren.

Als de kosten meevallen, dan zou ik het wel (laten) vervangen. Ben je van het irritante geluid af en weet je zeker dat er niks verder beschadigd raakt...
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 jaren later...
We hebben de vriezer ontdooit. Hier bleek toch ijsvorming te zitten. Dat was het geluid van een tractor.
Het ratelende geluid als de deur opengaat of alsie aanslaat, blijkt het stappenmotortje van het klepje tussen de vriezer en koelkast te zijn. Dit kan vervangen worden, maar vind het t niet waard. Geluid is niet storend nu ik weet wat het is en de functie is niet minder.
Het gerinkel is de compressor, hierin is een stukje los gevallen. Geen probleem, werkt gewoon. Verder functioneert de koelkast gewoon goed.
Hoop dat je hier iets aan hebt.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...