Ga naar inhoud

SMEG no-frost met ijsvorming in vriezer


debontehond

Aanbevolen berichten

Hi,

Ik heb een SMEG no-frost koelvries combi (model FC336XPNE1) die sinds kort flinke ijsvorming in de vriezer heeft. Op enig moment stopte de koeler ermee maar was de vriezer wel koud.

Ik heb op advies van een SMEG monteur het apparaat ontdooid omdat er dus ijsvorming kan ontstaan in het luch kanaal tussen vries en koel. Daarna deed hij het weer. Maar ik heb nog steeds last van ijsvorming in het vries deel. Onderin ontstaat een plak ijs dat lijkt te ontstaan uit vocht dat door het luch kanaal komt. Elke 1 a 2 weken licht er weer een flinke plak ijs die langzaam de vriezer vult.

Ik heb nog een keer 3 dagen ontooid maar het probleem houdt aan. Het wat er hoort, geloof ik, achter in een bak te komen om te verdampen op de motor. Kan het zijn dat er iets verstopt zit oid?
Link naar reactie
Delen op andere sites

Kan zijn dat het condenswater niet goed wordt afgevoerd naar de verdamper inderdaad. Dit hoopt zich dan op en vriest aan. Heb je de koelkast ook helemaal schoongemaakt na het ontdooien? Anders zeker de moeite waard om dit even te doen. Grondig schoonmaken en ook het condenswaterafvoergaatje schoonmaken.

Ook even de deurrubbers controleren. Als deze versleten zijn dan komt er warme buitenlucht in de vriezer wat voor ijsvorming kan zorgen. Je kunt de rubbers controleren door een zaklamp in de kast te leggen. Als er licht door de deurrubbers naar buiten schijnt is het een teken dat deze vervangen moeten worden.
Link naar reactie
Delen op andere sites

De koelkast wordt regelmatig gereinigd maar ik weet niet waar de doorvoer van condens naar de
'verdamp bak' zit. Normaal zit er een gaatje onderin het koelvak en die wil inderdaad nog wel eens verstopt raken. Maar met deze SMEG zit er een plastic kanaal op de achterkant met daarachter de ventilatie. Ik zie niet wat erachter zit en weet niet hoe ik bij het condenswaterafvoergaatje kom.

De deurrubbers heb ik gecontroleerd en die lijken goed. Ik heb zelfs een zaklamp in de koelkast geplaatst om te zien of er licht lekt maar dat leverde niets op.

Ik weet niet precies hoe oud de kast is want deze heb ik bij de woning overgenomen maar ik meen ~3-4 jaar oud. De rubbers lijken niet het probleem.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Duidelijk! Ik durf helaas ook niet precies te zeggen hoe je dan bij de condenswaterafvoer komt. Ander systeem dan je inderdaad normaal gewend bent met een afvoergaatje. Deurrubbers zullen dan ook het probleem niet zijn, zeker niet als de koelkast nog relatief jong is.

Misschien toch nog maar eens contact opnemen met SMEG. Uitleggen dat ontdooien van de koelvriescombinatie het probleem ook niet heeft opgelost.
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 jaar later...
Wij hebben dit probleem ook gehad, hier de oplossing:
1. Ontdooi het vriesgedeelte (helaas gaat dan vaak ook het koelgedeelte uit), minimaal 6 uur. Deur van de vriezer openhouden.
2. Zorg dat je bij de achterkant van de koelkast kunt komen.
3. Verwijder de 3 schroeven bij de doorzichtige opvangbak onderaan. Verwijder de bak. Let op: die gaat er wat lastig uit.
4. Je ziet nu 2 zwarte buisjes. Die aan de zijkant is van de koelkast. Die in het midden is van de vriezer.
4. Houd een handdoek bij de hand. Zorg dat je een schoonmaakborstel voor een rietje hebt (bij voorkeur een lange). Stop deze in de middelste zwarte buis. Beweeg deze heen en weer tot er vocht uit komt (daarom de handdoek?). Als er vocht uit komt, dan is de verstopping verholpen.
5. Zet de opvangbak weer terug en zet de koelkast weer aan. Probleem opgelost!
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 maanden later...
Hi,
Ik heb ook een SMEG no-frost, maar ander probleem. Hoop dat iemand een geweldige tip heeft. Het vriesgedeelte ruikt/stinkt enorm, een soort muffe lucht. Ook wel eens in kruipruimte te ruiken. Alles is schoon en nergens bedorven voedsel etc te vinden. Afvoerputje onvindbaar, koelkast is 2 jaar oud. Eten gaat ernaar ?smaken?, iemand een idee? Alvast dank!
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 maanden later...
Na een paar maanden zie ik dat de ruimte onder de onderste lade van het koelgedeelte vol staat met water .
De afvoerpijp naar de condens waterbak op de compressor aan de achterzijde is misschien dichtgevroren maar na het ontdooien zit deze nog dicht , wel druppelde een korte afvoerbuis boven dezelfde waterbak .
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb hier nog steeds last van. Het is overigens model Smeg FC336XPNE1. Er staat niets zinnigs in de gebruiksaanwijzing hierover. http://e.manualretreiver.com/lect.php?ID=5612229&lg=E&h=d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e&src=15

Het zou simpel moeten zijn om de afvoer te ontstoppen. In alle andere koelkasten die ik had kon je vanaf het koel deel achterin het bij het afvoer gaatje komen. Hier niet want het is bedekt/onzichtbaar. Ik kan niet ontdekken hoe ik erbij kom. Ik heb zelfs de koelkast van binnen open gemaakt maar kon er nog steeds niet bij. Als ik aan de achterkant kijk zit er wel een lekbak en ik ga nog maar eens proberen die los te maken en dan vanuit de lekbak er iets in te steken. Maar omdat het water in het vries deel komt weet ik niet of dat het probleem gaat verhelpen.

Ondertussen heb ik de gewoonte om de ~tweewekelijks het ijs uit de vriezer te halen. Dan verstopt de boel niet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...